Baker

Čisti baker je svetlo rdečkasto rjava kovina, ki lahko, ko je izpostavljena korozivnim okoljem, prevzame patino zelene barve. Ta zelena plast bakrovega sulfata (ali bakrovega karbonata) je posledica kemičnega procesa, ki ga povzročajo alkalije, amonijak, sulfatne spojine in kisla deževnica. Medtem ko je patina na bakru znak korozije, deluje kot zaščita kovine pred nadaljnjim propadanjem. Zaradi tega se baker in bakrove zlitine pogosto uporabljajo v navtični in gradbeni industriji. Baker je bila prva kovina, s katero so manipulirali ljudje in je še dandanes pomembna kovina v različnih industrijah. Najstarejši kovinski predmet, ki so ga našli na Bližnjem vzhodu, je sestavljen iz bakra; to je bil majhen šil iz 5100 pred našim štetjem. Baker je po železu in aluminiju uvrščen na tretje mesto najbolj uporabljenih industrijskih kovin na svetu. Približno tri četrtine tega bakra gre za izdelavo električnih žic, telekomunikacijskih kablov in elektronike. Poleg zlata je baker edina kovina na periodični tabeli, katere barvanje ni naravno srebrno ali sivo.

Kje lahko najdemo odpadni baker?

Ko govorimo o vrstah kovin, ki jih lahko prinesete na odkup, je baker po navadi ena najpogostejših kovin, ki jo lahko opazimo. Ne le, da je baker vreden veliko denarja, ampak je tudi precej pogost in lahek za najti. Nekateri primeri, pri katerih lahko najdem odpadni baker so:

  1. Gradbeni objekti: Dragocen del vsakega gradbišča je električna žica, ki jo električar navadno strga za odpad, ko se delo konča. Preostanek bakrene žice je ustrezen za odkup, če pa imate čas, pa lahko odstranite plastiko in izvlečete golo svetlo žico v notranjosti, saj je ta več vredna.
  2. Vodovod: Večina cevi in ​​vodovodnih materialov je izdelanih iz bakra. Ko cevi in ostali material odsluži svoj namen lahko odpadni material odnesete za odkup. Odpadne cevi lahko vsebujejo tudi medenino, ki je prav tako dragocena kovina.
  3. Bakrene dekoracije in kipci: Stari kipci in ostali bakreni okraski mogoče ne izgledajo lepo, vendar imajo po navadi visoko vsebnost bakra, ki ga lahko izkoristite za prodajo.
  4. Gospodinjski aparati: Pri gospodinjskih aparatih obstaja pravilo: starejše kot je, boljše je, saj imajo stari gospodinjski aparati večjo vsebnost bakra in drugih kovin kot novejši. Pomivalni in pralni stroji, hladilniki ter klime med drugim imajo znotraj svoje konstrukcije veliko kovin, ki imajo vrednost.
  5. Strešni baker: V zadnjih 20 letih je zamenjava strehe z bakrom postala priljubljena zaradi dolge življenjske dobe in dejstva, da je baker stoodstotno okolju prijazen in recikliran. Kadar je treba nadomestiti ali popraviti streho, bodite pozorni na ostanke bakra. Eden izmed virov bakra so tudi bakreni žlebovi.
  6. Stara elektronika: Razstavljanje starejših aparatov lahko privede do velike količine bakrenih žic in ostalih virov bakra. Prav tako lahko poberemo transformatorje znotraj električnih naprav za dodaten zaslužek.
  7. Računalniki: Računalniki znotraj skrivajo približno 500g do kilogram odpadnega bakra. Prav tako lahko v računalniku najdemo bakrene in aluminijaste hladilnike, ki služijo kot prevodniki toplote.
  8. Kuhinjski baker: Velikokrat kupimo bakrene ponve in lončke za določene načine kuhanja ali pa jih uporabimo za dekorativne namene. Bakreni lonci in ponve so po navadi tanjši od tipičnih ponev, zato morda ne bodo tehtali toliko, vendar jih je vseeno vredno zbirati. Ko imate bakrene lonce za odpad, preverite ročaje z magnetom, saj je vijak lahko jeklen. Če je tako, ga ne pozabite odstraniti in ločiti od bakrenega lonca, da boste za to dobili največ denarja.

Primer recikliranega bakra

Če imate katerekoli izmed zgoraj navedenih virov odpadnega bakra nikar ne čakajte in se oglasite pri nas, kjer vam bomo z prijaznim osebjem ustrezno svetovali in ponudili zelo ugodno ceno za odkup vašega bakra in ostalih kovin.