Če mediacija med skupino BHP in največjim rudnikom bakra na svetu ne bo prinesla dogovora, bi lahko prišlo do stavke, kar bi lahko ogrozilo svetovno oskrbo z bakrom.

Delavci v največjem rudniku bakra na svetu Escondida v Čilu med pogajanji o plačah niso sprejeli zadnje ponudbe skupine BHP in so se odločili za stavko v obratu. Je poročal Bloomberg.

 2.175 delavcev, kar je 99,5 odstotka vseh zaposlenih v rudniku, naj bi združilo moči za pogajanja o boljši triletni pogodbi z višjimi plačami.  Vendar pa čilska delovna zakonodaja omogoča, da obe strani pred začetkom stavke vsaj pet dni posredujeta.  Družba BHP je potrdila, da bo za dosego sporazuma uporabila pravico do mediacije.

 Cene stiskanega bakra

 Rudnik letno pridobi približno 1,2 milijona ton bakra, stavka pa bi lahko imela velike posledice za že tako obremenjen trg bakra, na katerem so se cene bakra in povpraševanje po njem znatno povečale, saj so se terminske pogodbe za baker v zadnjih dveh tednih podražile za več kot pet odstotkov. “Upamo, da bo to odločno glasovanje družbi BHP omogočilo, da odpre oči in začne pogovore za dosego zadovoljivih dogovorov, če se želi izogniti dolgotrajnemu konfliktu, ki bi lahko bil najdražji v zgodovini sindikatov v državi,” je v izjavi zapisal rudarski sindikat.

5/5 - (1 vote)