Baker

Baker je kovina rdečkaste barve, ki jo krasi visoka toplotna in električna prevodnost. Tališče bakra je pri 1084 stopinjah Celzija, vrelišče pa pri 2566 stopinjah Celzija kar priča o vzdržljivosti le-tega elementa. Baker je ena izmed najstarejših kovin v uporabi, saj so ljudje izdelke iz bakra izdelovali že več tisoč let pred našim štetjem. Baker se v različnih oblikah uporablja predvsem v elektro industriji in pri gradnji, je pa tudi pomemben element v drugih industrijah.

Proces recikliranja

Glavni viri pridobivanja izhajajo iz rudarjenja bakrene rude in recikliranja. Ker se je poraba bakra v zadnjih stotih letih izredno povečala (iz približno 2 milijona ton letno na 18 milijon ton letno) je ocenjeno, da je uporabnih rezerv bakra na svetu dovolj za zgolj nadaljnjih 25 do 60 let je vse bolj kritična uporaba reciklaže bakra. Recikliranje bakra in njegovih zlitin je standardna praksa že zelo dolgo časa, saj obstajajo zapisi o ponovni uporabi bakra že iz antične Grčije. Celotna industrija predelave bakra je odvisna od njenega recikliranja, saj je recikliran baker nujen za zadoščanje povpraševanja, prav tako pa je najbolj cenovno dostopen. Ocenjeno je, da je 80 odstotkov vsega pridobljenega bakra še vedno v uporabi v reciklirani obliki.

Proces recikliranja bakra

Komercialne zaloge čistega bakra se najpogosteje uporabljajo za najbolj kritične električne namene, kot je izdelava drobnih in super tankih emajliranih žic. Bistveno je, da se čistost ponovno reproducira, da se zagotovi visoka prevodnost, konstantna raztegljivost in odstopanje med preboji pri proizvodnj palic in kasnejšim vlečenjem žice. Nanesene plasti emajla so tanke, vendar morajo biti sposobne vzdržati napetost, zato ne smejo imeti površinskih napak; posledično mora biti osnovna bakrena žica odlične kakovosti. Primarni baker najboljšega razreda se uporablja za izdelavo palic za takšno delo. Uporabljajo se lahko tudi nekontaminirani reciklirani odpadni ostanki in drugi ostanki, ki so bili električno rafinirani do stopnje “A”.

Baker, ki se uporablja za napajalne kable, se črpa tudi iz palic z visoko prevodnostjo, vendar v debelejši velikosti kot fine žice. Zahteve glede kakovosti so zato nekoliko manj stroge. Prisotnost kakršnih koli neželenih nečistoč lahko povzroči težave, kot na primer vroča kratkotrajnost, ki lahko povzroči drage okvare med litjem in vročim valjanjem. Iz istega razloga se ostanki, ki vsebujejo take nečistoče, lahko uporabijo v ta namen le, če so dobro razredčeni s kakovostnim bakrom.

Za neelektrične namene se baker uporablja tudi za izdelavo velikih količin vodovodnih cevi, strešnih plošč in toplotnih izmenjevalcev. Visoka električna prevodnost ni obvezna, druge zahteve glede kakovosti pa niso tako zahtevne. Za izdelavo teh materialov se lahko uporabi sekundarni baker, čeprav je še vedno znotraj predpisanih omejitev kakovosti nečistoč.

Kadar so bakreni ostanki povezani z drugimi materiali, na primer po strojenju ali spajkanju, je pogosto bolj ekonomično izkoristiti to onesnaženje, kot ga poskušati odstraniti z rafiniranjem. Številne specifikacije za pištole in bronce zahtevajo prisotnost kositra in svinca, zato je ta vrsta ostankov idealna surovina. Običajno ga pred uporabo v livarni prelijemo v ingotirano certificirano analizo. Odpadki te vrste so nižji od nekontaminiranega bakra.

Kje lahko najdemo baker za recikliranje?

Baker je prisoten v vseh delih našega doma. V konstrukciji hiše se baker skriva v žicah za gradnjo, vodovodnih ceveh, ventilih in drugih vodovodnih izdelkih ter v raznih vgradnih aparatih. Prav tako najdemo baker v raznoraznih gospodinjskih aparatih, kot so klimatske naprave, toplotne črpalke, pomivalni in pralni stroji, hladilniki, televizorji, ipd…

Pri nas lahko nadlogo spremenite v zaslužek! Pripeljite vaše odpadni material k nam, mi pa poskrbimo za vse ostalo.