Aluminij

Aluminij je eden najbolj uporabljenih elementov v današnjem gospodarstvu. Uporablja se v različnih industrijah od kuhinjskih predmetov (Alu folije, pločevinke) do letalske, gradbene in vesoljske industrije. Prepoznamo ga po svoji srebrni barvi. Ima nekaj značilnih lastnosti, kot so odpornost proti koroziji, enostavna obdelava in oblikovanje. Aluminij je tudi nemagneten in se ne iskri, kar omogoča uporabo v nevarnih, eksplozivnih okoliščinah. Aluminij sam po sebi ni posebej močan, vendar njegova prednost nastopi v kombinaciji z drugimi elementi  kot na primer silicij, magnezij ter baker. Zlitine, ki nastanejo so v osnovi lahke vendar zelo odporne. Dobro prevaja električno napetost, zato je pogosto eden izmed temeljnih materialov pri električnih daljnovodih.

Različne vrste aluminija za recikliranje

Odpadni aluminij nastane pri različnih izdelkih in industrijskih procesih. Odpadni aluminij mora biti natančno pregledan in presortiran za učinkovit postopek reciklaže. Aluminij lahko recikliramo do 100 odstotne učinkovitosti, saj ob recikliranju ne izgubi nobenih karakteristik, ki so ga krasila pred obdelavo.

Primer odpadnega aluminija

 

 

Spodaj je naštetih nekaj najpogostejših virov odpadnega aluminija:

  • Pločevinke iz pijač ali hrane: Pločevinke za pijače in hrano so verjetno najlažji ostanki aluminija za recikliranje. Verjetno jih imate trenutno veliko v svoji hiši. Če jih želite pripraviti, pločevinke sperite ven, po potrebi izvlecite jezičke in jih zdrobite, preden jih odnesete v reciklažni stroj.
  • Gradbeni odpadki: Številne vrste gradbenih odpadkov vsebujejo aluminij, kot na primer žlebovi, izpadi in stranska tirnica.
  • Kalup iz aluminija: Včasih se aluminij oblikuje tako, da ga vlijemo v kalup, ko je v tekoči obliki. Ta ulit aluminij najdemo v rešetkah, podstavkih za lahke drogove ali drugih predmetih.
  • Avtomobilski deli: Bloki motorjev, obloga avtomobilov in platišča so trije primeri delov vozila, ki vsebujejo aluminij. Če vozite avto ali drugo vozilo, boste morda želeli iz njega odstraniti vse aluminijaste dele in jih prodati ločeno reciklažam.
  • Okenski in vratni okvirji: Okvirji za vrata in okna so druga oblika aluminijastih ostankov, ki jih morda že imate pri roki za recikliranje, še posebej, če ste v zadnjem času zamenjali katera koli vrata in okna. Za čim boljše cene boste morali odstraniti vse, kar na teh elementih ni aluminij.
  • Deli iz zunanjega pohištva: Določeni modeli zunanjih stolov, ležalnikov, miz in drugih kosov vsebujejo aluminijasto uokvirjanje. Podobno kot okna in vrata iz te kovine boste morali pred prodajo za odpadke odstraniti vse dele, ki niso aluminij.
  • Aluminijasta žica: Čeprav je večina ožičenja ali kablov morda iz bakra, boste pri zamenjavi iz enega ali drugega razloga našli nekaj aluminija. To bo srebrne barve in nemagnetno. Ločite to žico od bakra, da jo brez težav reciklirate.
  • Umazan aluminij: V primeru, da ne morete odstraniti vseh ne-aluminijskih delov iz tega ostanka, je imenovan „umazan“ aluminij. Ne bo prinesel enakih cen kot tako imenovani „čisti“ aluminij pri recikliranju.

Za pravilno reciklažo aluminija je potrebno strokovno znanje in usposobljenost. V kolikor imate kakršenkoli tip odpadnega aluminija ne čakajte, ampak pretvorite smeti v zaslužek! Nudimo vam ugodne cene in prijazno storitev pri odkupu vseh vrst odpadnega aluminija.

Call Now ButtonPokliči