Baker v središču prehoda na klimatsko nevtralno gospodarstvo

V zadnjem času se cene bakra na svetovnih trgih vztrajno približujejo meji 10.000 dolarjev za tono. To je posledica njegove ključne vloge pri elektrifikaciji gospodarstva in prehodu na klimatsko nevtralno gospodarstvo. Baker, znan po svoji izjemni električni vodljivosti, je postal nepogrešljiv za energetski preobrat.

Razlogi za brutalen rast cen bakra

Nedavni skok cene bakra na londonski borzi kovin na 10.033,50 dolarjev za tono kaže na to, da se svet sooča z novim “super ciklusom” rasti cen. To pomeni, da kljub šibki konjunkturi svetovnega gospodarstva potreba po bakru še naprej narašča.

Pomanjkanje investicij v nove rudnike bakra

Strokovnjaki opozarjajo na pomanjkanje investicij v nove rudnike bakra v zadnjih desetih letih. To je vodilo do stagnacije ali celo upada ponudbe, kar dodatno zvišuje cene. Od prvih raziskovalnih vrtanj do začetka proizvodnje lahko mine tudi do 15 let, zato hitro povečanje proizvodnje ni možno.

Vpliv na okolje in iskanje novih virov

Prizadevanja za povečanje pridobivanja bakra pogosto naletijo na okoljske ovire. Primer zaprtja največjega rudnika bakra v Panami kaže na kompleksnost problematike. Hkrati pa se pojavljajo tudi inovativni projekti, kot je načrtovano pridobivanje bakra na velikih globinah morja ob norveški obali.

Dolgoročna perspektiva cen bakra

Analitiki, kot je Michael Widmer iz Bank of America, napovedujejo, da se bodo visoke cene bakra dolgoročno ohranile. Z naraščajočimi cenami in stalno potrebo po bakru, zlasti v obnovljivih virih energije in električnih vozilih, se zdi, da je baker resnično kovina prihodnosti.

Vas zanima več o vplivu rasti cen bakra na vaše poslovanje? Delite svoje misli in vprašanja v komentarjih ali se obrnite na naše strokovnjake za nadaljnje informacije.

5/5 - (1 vote)