Cena aluminija se je zvišala na skoraj najvišjo raven po letu 2008, saj so trgovci ocenjevali možen vpliv morebitnega zmanjšanja geopolitičnih napetosti v zvezi z Ukrajino.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil upanje na diplomatsko rešitev napetosti z ZDA in njihovimi zaveznicami ter napovedal delni umik več tisoč vojakov v bližini ukrajinske meje.

Novica je pomagala zmanjšati zaskrbljenost zaradi morebitnih motenj v dobavi kovin iz Rusije.

Aluminij je letos s 14-odstotno rastjo vodilni med osnovnimi kovinami, saj so naraščajoči stroški goriva in okoljske omejitve zmanjšali ponudbo v Evropi in na Kitajskem.

“Med ugodnimi dejavniki so stroški električne energije, ki so se povečali zaradi zime, in Rusija, ki je omejila dobavo plina, kar je povzročilo zmanjšanje proizvodnje in posledično pomanjkanje dobave,” je za S&P Global Platts povedal Tom Prices, vodja strateškega oddelka za surovine pri Liberumu.

Najnovejši udarec za evropsko oskrbo je bila talilnica aluminija Slovalco na Slovaškem, ki je v večinski lasti družbe Norsk Hydro. Družba je sporočila, da bo zaradi visokih cen energije in ogljika zmanjšala proizvodnjo v talilnici na približno 60 %.

Zaloge na londonski borzi kovin so se v sredo skupaj z večino drugih kovin ponovno zmanjšale. Zaloge bakra so se povečale za 7,6 % in so bile najnižje po letu 2005, kar pomeni, da se je trg nekoliko razbremenil.

Na Kitajskem, ki je največja proizvajalka in potrošnica aluminija, cene podpira omejena ponudba zaradi zaprtja zaradi pandemije in omejitev med zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu, je Jinrui Futures Co. zapisal v opombi.

5/5 - (2 votes)