Gradbeni projekti pogosto ustvarjajo velike količine odpadkov, med katerimi je mogoče najti tudi dragocene kovine, ki jih je mogoče reciklirati in prodati. Povpraševanje po surovinah, vključno s kovinami, nenehno narašča, zaradi česar je recikliranje gradbenih odpadkov ne le okolju prijazna, temveč tudi ekonomsko privlačna možnost. V nadaljevanju bomo raziskali, katere kovine lahko najdete v gradbenih odpadkih in kako jih lahko pretvorite v vir prihodka.

1. Jeklo

Jeklo je ena izmed najpogosteje uporabljenih kovin v gradbeništvu, uporablja se za armaturne palice, konstrukcijske profile in kot del mešanih materialov. Zaradi svoje trpežnosti in možnosti recikliranja je jeklo zelo iskano na trgu sekundarnih surovin.

2. Baker

Baker najdemo v električnih kablih in ceveh, ki se uporabljajo v gradbeništvu. Zaradi svoje odlične prevodnosti in uporabe v vodovodnih sistemih je baker izjemno dragocen in lahko doseže visoko ceno na trgu recikliranih materialov.

3. Aluminij

Aluminij se pogosto uporablja za okvirje oken, vrata in druge lahke konstrukcijske elemente. Je lahek in odporen na korozijo, kar ga naredi dragocenega za recikliranje.

4. Barvne kovine

Poleg že omenjenega bakra, se v gradbeništvu uporabljajo tudi druge barvne kovine, kot so cink, svinec in nikelj, ki se lahko najdejo v strešnih kritinah, žlebovih in kot zaščitni premazi.

5. Plemenite kovine

Čeprav redkeje, se lahko v nekaterih specifičnih gradbenih aplikacijah (npr. v elektronskih komponentah za pametne domove) najdejo tudi sledi plemenitih kovin, kot so zlato, srebro in platina.

Da bi maksimizirali prihodke od prodaje recikliranih kovin iz gradbenih odpadkov, je pomembno, da material ustrezno ločite in pripravite za prodajo. To vključuje odstranjevanje nekovinskih materialov, razvrščanje kovin po vrsti in čiščenje, da se poveča njihova vrednost.

V podjetju Krizant d.o.o. smo specializirani za odkup in recikliranje različnih vrst kovin, vključno z odpadnim gradbenim materialom. Ponujamo konkurenčne cene in strokovno svetovanje o najboljših praksah za recikliranje vaših gradbenih odpadkov. Z našo pomočjo lahko vaši gradbeni odpadki postanejo pomemben vir prihodka, hkrati pa prispevate k bolj trajnostnemu okolju.

Zbirni center: Selo pri Ihanu 27, Domžale

Tel.: +386 40 684 500

Mail: info@odkup-bakra.si

Odkup-bakra.si

Ocenite to stran