Dejstvo je, da obstaja veliko različnih kovin, ki se štejejo za neželezne (barvne) kovine. Pravzaprav so skoraj vse čiste kovine neželezne. To velja za vse razen za železo, znano tudi kot ferit ali ferrum, kar v latinščini pomeni železo.

V prejšnjem prispevku smo razpravljali o tem, kaj so neželezne kovine, kako se razlikujejo od železnih kovin, v tem delu pa bomo podrobneje predstavili nekaj najboljših primerov neželeznih (barvnih) kovin, ki spadajo v to kategorijo.

Med najpogostejšimi primeri barvnih kovin, s katerimi verjetno delate, so:

 • Aluminij
 • Baker
 • Svinec
 • Cink

Zdaj, ko veste, katere kovine so neželezne, podrobneje predstavimo običajne neželezne kovine, s katerimi prihajate v stik vsak dan.

Aluminij

Aluminij je srebrne barve in je zelo plastičen, če je anodiziran, zato ga je enostavno obdelovati ali variti. Čeprav je z njim enostavno delati, ne prenese visokih temperatur. Zato ga ne smete uporabljati v težkih okoljih.

Ker je lahek, se pogosto uporablja pri izdelavi letal in pločevink za hrano ter pri gradnji avtomobilov, železnic in celo kuhinjskih pripomočkov.

Baker

Baker je rdečkasto rjave barve, ki lahko v kemični reakciji s kisikom postane zelen, zato je kip svobode zelen. Baker se uporablja v elektroindustriji za napeljavo, saj je zelo prevoden za elektriko. Poleg tega se baker uporablja v pločevinastih strešnih oblogah, ohišjih za naboje, statutu in ležajih.

Iz bakra se izdelujejo tudi medenina in zlitine na osnovi bakra, kot je baker s cinkom. V neraztopljenem stanju ni zelo močan. Nasprotno pa je lahko po zlitju z drugimi kovinami precej trpežen.

Svinec

Svinec je zelo plastična kovina, ki je odporna na korozijo zaradi vlage in drugih težkih okolij. To je modrikasto siva kovina, ki je naravno prisotna v zemeljski skorji, vendar je lahko strupena.

Zato je priljubljen za električne kable, baterije in gradnjo stavb.

Cink

Cink ni zelo trden in ima nizko tališče, zato ga je enostavno obdelovati.

Uporablja se predvsem za cinkanje, ki je postopek dodajanja zaščitne cinkove prevleke na železo ali jeklo, da se prepreči rjavenje.

Nikelj

Nikelj je ena močnejših neželeznih kovin in je odporen na visoke in nizke temperature. Tako kot nekatere druge podobne kovine, kot sta baker in aluminij, je pogosto legiran z drugimi kovinami.

Kje najti barvne (neželezne) kovine

Čeprav smo se na kratko dotaknili nekaterih načinov uporabe kovin, je tukaj seznam mest, kjer lahko najdete neželezne kovine:

 • Aluminijaste pločevinke
 • Aluminijasta folija
 • Deli za letala in drugi letalski in vesoljski deli
 • Kovanci
 • Žice
 • Pomorska oprema
 • Vodovodne storitve
 • Orodje
 • Kuhinjska posoda

Kaj torej storiti, če ne uporabljate več barvnih kovin ali če želite barvne kovine zavreči? Berite naprej in se naučite, kako pravilno reciklirati kovine in hkrati zaslužiti!

Reciklirajte barvne kovine s podjetjem Krizant d.o.o.

Svoje barvne kovine čim višje ovrednotite s prodaju podjetju Krizant d.o.o., ki je zaupanja vreden odkupovalec in posrednik.

Splošni javnosti, podjetjem za rušenje in drugim podjetjem ponujamo storitve odkupa barvnih (in drugih) kovin, da bi pripomogli k trajnosti okolja, hkrati pa povečali učinkovitost in prihodke za vas ali vaše podjetje. Zagotavljamo tudi varne, čiste in okolju prijazne prostore s predanim strokovnim osebjem, ki vam je pripravljeno pomagati!

Ste pripravljeni na sodelovanje? Pokličite nas na +386 40 684 500 ali nam pišite na info@odkup-bakra.si ter zahtevajte ponudbo.

Zbirni center: Selo pri Ihanu 27, Domžale

Odkup-bakra.si

5/5 - (1 vote)