Virus SARS-CoV-2 je več dni obstojen na plastiki ali kovini, vendar kmalu po pristanku na bakrenih površinah razpade.

Keevil, raziskovalec mikrobiologije na Univerzi Southampton v Angliji, proučuje protimikrobne učinke bakra že več kot dve desetletji. V svojem laboratoriju je opazoval, kako je preprosta kovina uničevala enega hrošča za drugim. Začel je z bakterijami, ki povzročajo legionarsko bolezen, nato pa se je posvetil okužbam, odpornim na zdravila, kot je proti meticilinu odporni Staphylococcus aureus (MRSA). Testiral je viruse, ki so povzročili svetovne zdravstvene strahove, kot sta bližnjevzhodni respiratorni sindrom (MERS) in pandemija prašičje gripe (H1N1) leta 2009. V vsakem primeru je stik z bakrom uničil patogena v nekaj minutah. “Preprosto ga je razneslo na koščke,” pravi.

Leta 2015 se je Keevil posvetil koronavirusu 229E, sorodniku virusa COVID-19, ki povzroča prehlad in pljučnico. Tudi v tem primeru je baker uničil virus v nekaj minutah, medtem ko je na površinah, kot sta nerjavno jeklo ali steklo, ostal kužen pet dni.

Starodavno znanje

Keevilovo delo je sodobna potrditev starodavnega zdravila. Ljudje so že tisočletja, veliko prej, preden so poznali mikrobe ali viruse, poznali razkuževalno moč bakra. ” Baker je resnično darilo matere narave, saj ga človeštvo uporablja že več kot osem tisočletij,” pravi Michael G. Schmidt, profesor mikrobiologije in imunologije na Medicinski univerzi Južne Karoline, ki raziskuje baker v zdravstvu.

Prvi zapis o uporabi bakra kot sredstva za uničevanje okužb izhaja iz Smithovega papirusa, najstarejšega znanega medicinskega dokumenta v zgodovini. Informacije v njem so bile pripisane egipčanskemu zdravniku okoli leta 1700 pred našim štetjem, vendar temeljijo na informacijah, ki segajo do  3200 pr. n. št. Egipčani so simbol ankh, ki predstavlja večno življenje, v hieroglifih uporabili za označevanje bakra.

Kitajci so že 1600 let pred našim štetjem uporabljali bakrene kovance kot zdravilo za zdravljenje bolečin v srcu in želodcu ter bolezni mehurja. Feničani, ki so živeli na morju, so v bojne rane vstavljali ostružke svojih bronastih mečev, da bi preprečili okužbo.  Že tisočletja so ženske vedele, da njihovi otroci ne dobivajo tako pogosto driske, če pijejo iz bakrenih posod, in to znanje prenašale na naslednje generacije. “Za diagnosticiranje diareje ne potrebujete medicinske izobrazbe,” pravi Schmidt.

Moč bakra je trajna. Keevilova ekipa je pred nekaj leti preverila stare ograje na newyorškem terminalu Grand Central Terminal. ” Baker še vedno deluje tako, kot je deloval na dan, ko so ga pred več kot 100 leti vgradili,” pravi. “Ta material je trpežen in protimikrobni učinek ne izgine.”

Dolgotrajna moč

Kar so vedeli že stari, so potrdili sodobni znanstveniki in organizacije, kot je Agencija za varstvo okolja.  Agencija EPA je registrirala približno 400 bakrenih površin kot protimikrobnih.  Kako točno deluje?

Težke kovine, vključno z zlatom in srebrom, delujejo protibakterijsko, vendar ima baker zaradi svoje specifične atomske sestave dodatno ubijalsko moč, pravi Keevil. Baker ima v svoji zunanji orbitalni lupini proste elektrone, ki zlahka sodelujejo v oksidacijsko-redukcijskih reakcijah (zaradi česar je kovina tudi dober prevodnik). Schmidt pravi, da zato postane “molekularna kisikova granata”. Srebro in zlato nimata prostega elektrona, zato sta manj reaktivna.

Po besedah Keevila, ki je objavil članke o tem učinku, baker ubija tudi na druge načine. Ko mikrob pristane na bakru, ga ioni izstrelijo kot napad raket, preprečijo celično dihanje in naredijo luknje v celični membrani ali virusni prevleki ter ustvarijo proste radikale, ki pospešijo uničenje, zlasti na suhih površinah. Najpomembneje je, da ioni poiščejo in uničijo DNK in RNK v bakteriji ali virusu ter tako preprečijo mutacije, ki povzročajo nastanek superbakterij, odpornih na zdravila. “Lastnosti se nikoli ne izničijo, tudi če se pobarva,” pravi Schmidt.

Schmidt se je v svojih raziskavah osredotočil na vprašanje, ali uporaba bakrovih zlitin na pogosto dotičnih površinah zmanjšuje število bolnišničnih okužb. Po podatkih Centra za nadzor bolezni ima vsak dan približno eden od 31 bolnikov v bolnišnici vsaj eno okužbo, povezano z zdravstveno oskrbo, kar stane do 50.000 USD na bolnika. Schmidtova prelomna študija, ki jo je financiralo Ministrstvo za obrambo, je preučevala bakrove zlitine na površinah, kot so posteljne ograje, mizice, intravenske palice in nasloni za roke stolov v treh bolnišnicah po državi. Ta 43-mesečna preiskava je pokazala 58-odstotno zmanjšanje števila okužb v primerjavi z običajnimi protokoli za okužbe.

Izkoriščanje bakra

Keevil in Schmidt sta ugotovila, da bi z namestitvijo bakra na samo 10 odstotkov površin preprečili okužbe in prihranili 1176 dolarjev na dan (če primerjamo nižje stroške zdravljenja okužb s stroški namestitve bakra).

Sistem bolnišnic Sentara v Severni Karolini in Virginiji je leta 2017 v 13 bolnišnicah uvedel standardno uporabo površin, impregniranih z bakrom, za pregrinjala in posteljne ograje, potem ko je klinično preskušanje v bolnišnici Virginia Beach leta 2016 pokazalo 78-odstotno zmanjšanje števila organizmov, odpornih na zdravila. Bolnišnica je s pomočjo tehnologije, ki so jo prvi uvedli v Izraelu, začela uporabljati tudi posteljnino, napolnjeno z bakrom. Keevil pravi, da sta Francija in Poljska začeli uporabljati bakrove zlitine v bolnišnicah. V Peruju in Čilu, ki proizvajata baker, ga uporabljajo v bolnišnicah in sistemih javnega prevoza. “Tako se širi po vsem svetu, vendar se še vedno ni prijela,” pravi.

Če baker ubija COVID-19, bi morali občasno v rokah povaljati nekaj penijev in nikljev? Uporabljajte vodo, milo in razkužilo.  “Nikoli ne veste, koliko virusov je povezanih z roko, zato se lahko zgodi, da vseh ne bo popolnoma odstranil,” pravi Schmidt.  “Samo ugibamo, ali bo baker popolnoma zaščitil.”

Ocenite to stran