Cene bakra so se v sredo znižale za več kot 2 %, potem ko so podatki pokazali, da se je aktivnost tovarn avgusta upočasnila v večjem delu Evrope in Azije. Na Kitajskem se je proizvodnja prvič po skoraj poltretjem letu skrčila.

Cena bakra za dobavo v decembru se je v primerjavi s torkovo poravnalno ceno znižala za 2,3 % in se na trgu Comex v New Yorku dotaknila 4,275 USD za funt (9,405 USD za tono).

Kitajska državna uprava za rezerve je v tretjem krogu dražb kovin, ki so pomagale ohladiti rast cen bakra, na trg sprostila 150.000 ton bakra, aluminija in cinka.

Cene so se po 26-odstotni rasti v letu 2020 letos še vedno zvišale za 20 %, analitiki pa so optimistični, da se bo povpraševanje po kovini, ki se uporablja v električnih omrežjih, povečalo, ko bo svet napredoval v smeri elektrifikacije.

Analitik Oliver Nugent iz družbe Citi je dejal, da so se osnovni dejavniki v zadnjih tednih izboljšali, pri čemer je opozoril na zmanjšanje deviznih zalog, višje kitajske uvozne premije, manjše špekulativno pozicioniranje in pričakovanja o več gospodarskih spodbudah.

Ocenite to stran