Vpliv COVID-19 na industrijo kovin v Evropski Uniji

Razmak med evropskimi cenami odpadnega aluminija in cenami sekundarnih aluminijevih zlitin se je delno zmanjšal, odkar so se trgi znova odprli po restriktivnih ukrepih za bojevanje z COVID-19 na začetku tega leta, vendar se ta razmak lahko ponovno poveča zaradi novih ukrepov omejevanja COVID-19 po Evropi.

Proizvajalci aluminijevih zlitin odpadke kupujejo kot surovino, njihove marže pa lahko postanejo drastično nižje, ko se dinamika ponudbe in povpraševanja po ostankih ali zlitinah ne uskladi ena z drugim. To se je zgodilo aprila, ko je oskrba z odpadki strmo padala skupaj s povpraševanjem po zlitinah med prvotno zaustavitvijo, zaradi močnih motenj v tovarniško proizvedenih ostankih in zastarelega materiala iz tujih zbirk.

To je privedlo do znatnega pomanjkanja v času, ko so proizvajalci zlitin začeli ponovno obratovati. Povpraševanje po zlitinah je bilo v tej fazi predelave še vedno dokaj visoko, ponudba pa nizka, zato so trgovci z odpadki lahko zaračunavali visoke cene. Večina proizvajalcev zlitin je v zgodnjem obdobju blokade, ki se je začelo aprila, koristila svoje zaloge odpadkov, da bi še naprej obratovali, po umiku prve blokade junija pa jim je močno primanjkovalo surovin.

Evropska industrija kovin je še vedno v zelo negotovem stanju

Toda obstaja nevarnost, da bodo na proizvajalce aluminija zopet pritiskale iste sile, saj bodo regije po Evropi s hitro naraščajočimi primeri Covid-19 prisiljene v nove restriktivne ukrepe. Toda povpraševanja potrošnikov ni mogoče zaščititi z restriktivnimi ukrepi, zagotovo pa bo zopet padla tudi stopnja predelave odpadkov. Proizvodnja avtomobilov je že začela padati z veliko negotovostjo glede operativnih stroškov v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Druga sila, ki bi lahko v bližnji prihodnosti pritiskala na marže proizvajalcev zlitin v Evropi, je ponovno odprtje Kitajske kot velike uvoznice odpadkov. Dolgotrajno izvajanje nove politike uvoza odpadnih kovin je omejilo kitajski uvoz odpadkov za leto 2020 do prejšnjega meseca.

Poskusne pošiljke evropskih dobaviteljev odpadkov so na poti na Kitajsko in če bo material skladen s standardnimi evropskimi razredi in bo sprejet po novem kitajskem sistemu, se lahko obsežni izvoz iz Evrope na Kitajsko znova zažene in ogrozi dobavo evropskim proizvajalcem zlitin.

Ocenite to stran