Negotovost Brexita pognala delnice bakra v padec
Tako kot ostale industrije je tudi bakrena industrija doživljala težke čase v korona krizi. Po začetnem šoku marca 2020 delnice bakra vztrajno naraščajo in so že presegle vrednost, ki so jo imele na začetku leta. K rasti delnic je pripomogel tudi dogovor na začetku avgusta, ko so voditelji Evropske unije sklenili zgodovinski stimulacijski dogovor, prav tako pa so vzpodbudni testi cepiva proti COVID-19 pripomogli k optimističnemu pogledu na čimprejšnje okrevanje evropskega gospodarstva.
Cene bakra so 11. septembra dosegle najnižjo enotedensko vrednost in dosegle prvi tedenski padec bakra na londonski borzi kovin (London Metal Exchange) po petih tednih. Zmanjšale so se tudi druge navadne kovine, saj so k negativnim občutkom na trgu pripomogli pomisleki glede brexita, vedno manjše upanje na novo ameriško fiskalno stimulaciji in podatki, ki kažejo na zaustavitev okrevanja ameriškega trga dela po krizi zaradi COVID-19. Prav tako se je okrepil ameriški dolar in je s tem nakup delnic postal dražji
Trimesečni baker na Londonski borzi kovin je upadel za 1,2 odstotka na 6.589 USD na tono, kar je najnižje po 4. septembru.

Ocenite to stran