Od bakrene žice do končnega proizvoda – Kako je narejen električni kabel?

Električni kabli so postali osnovna komponenta vsakega doma, vsake naprave in vsakega proizvodnega procesa. Preproste stvari kot so vklop in izklop televizije, uporaba vtičnice ali prižig luči nebi bile mogoče brez uporabe električnih kablov. Iz česa so le-ti narejeni in kako poteka proces proizvodnje električnih kablov pa je vprašanje na katerega marsikdo nima odgovora. V tem članku bo predstavljen potek izdelave električnega kabla od začetka pa do končanega izoliranega električnega kabla.

Električni kabel je v osnovi sestavljen iz dveh glavnih komponent – vodnika in izolacije. Vodnik je sestavljen iz materiala skozi katerega lahko teče elektrika. Električni vodniki so v veliki večini sestavljeni iz bakra, za vodnik pa se lahko uporabi tudi aluminij. Večina žic je izdelanih iz bakra zato, ker baker električno energijo prevaja z veliko prilagodljivostjo in zelo majhnim uporom.

Prva faza v proizvodnem procesu vodnika je vlečenje žice. V tem procesu se postopoma zmanjšuje premer žice dokler ne dosežemo končne debeline, s tem pa povečamo duktilnost in prevodnost žice. Ko se premer zmanjša, se žica še naprej vleče, da se premer žice zmanjša na velikost, potrebno za vsako vrsto vodnika.

V drugi fazi postopka izdelave električna kabla žice toplotno obdelamo s procesom, imenovanim žarjenje. Žarjenje je postopek segrevanja kovine, ki jo nato počasi ohladimo s tem pa odpravimo notranja trenja in povečamo trdoto kovine. Glavni cilj tega postopka je povečanje prevodnosti žice.

Izolacija žice predstavlja tretji in zadnji korak v procesu izdelave električnega kabla. Izolatorji so različni sintetični materiali, ki se uporabljajo za izolacijo električnih žic. Ker tok teče vzdolž zunanje strani bakrenih žic, morajo biti izolirani od drugih žic in prevodnih površin. Izolacijski pokrov nad vodnikom preprečuje tudi uhajanje toka.

Glede na uporabo in značilnosti željenega električnega kabla lahko uporabimo različne izolacijske materiale. Kakovost samega izolacijskega materiala je odvisna od dveh osnovnih značilnosti: izolacijske sposobnosti in toplotne odpornosti kabla.

Električni kabli so lahko sestavljeni iz ene ali več žic skupaj ovitih v izolacijski material. Kabli se razlikujejo po uporabi in kvaliteti. Bolj kvalitetni kabli so lahko sestavljeni iz več plasti izolacijskih materialov. Bolj kot je električni kabel zaščiten, manj verjetno je da bo izpostavljen zunanjim motnjam.

Več o samem postopku izdelave električnega kabla si lahko pogledate v posnetku znane oddaje TV programa Discovery Channel, »How its Made«

https://www.youtube.com/watch?v=2DBoS3E_ojc

Ocenite to stran