Po zaslugi nove inovacije COVID-19 na bakrenih površinah zdrži zgolj dve uri

V proizvodnem obratu v Melbournu že dlje časa eksperimentirajo z ponastavljanjem stroja za brizganje plasti bakra na kljuko vrat, saj poizkušajo z nanosom protivirusnih lastnosti bakra preprečiti nevarnost širitve virusa COVID-19. Glavne zasluge za inovacije na področju protivirusne bakrene zaščite gredo inženirju Byronu Kennedyu. Njegovo podjetje Spee3D je  sicer bolj znano kot proizvajalec 3D-tiskalnikov za baker in aluminij, ki jih stranke, vključno z avstralsko vojsko in ameriškimi marinci, uporabljajo za hitro tiskanje novih delov pri pokvarjeni opremi. Ob pojavu pandemije virusa COVID-19 se je Kennedy odločil uporabiti poznavanje protimikrobnih lastnosti bakra in podati svoj doprinos pri boju z virusom.

Razkuževalna moč bakra je poznana že dolga in njegove protibakterijske in protivirusne so podprte z znanstvenimi študijami. Podjetje Spee3D je za pomoč pri testiranju različnih variacij bakra zaprosil Melbournski laboratorij 3obiolabs, ki je ugotavljal, kako baker vpliva na delce COVID-19 na površinah. Rezultati so pokazali, da je bilo 96 odstotkov virusa uničenih v dveh urah, 99,2 odstotka pa v 5 urah, v primerjavi s spremembami na površinah iz nerjavečega jekla. Te rezultati se ujemajo z rezultati študije,  ki jo je marca financirala vlada ZDA, le-ta pa je pokazala, da je SARS-CoV-2 na bakru sposoben preživeti do 4 ure v primerjavi z 2 do 3 dnevi na plastiki in nerjavnem jeklu.

Primer antimikrobne kljuke podjetja Spee3d

Spee3D je po prejetju rezultatov razvilo nov nanos bakrene kovine, ki je že v uporabi v najmanj dveh različnih oddelkih avstralske vlade. Tudi drugje po svetu so opozarjali na pozitiven vpliv bakra v boju z virusom COVID-19. V Čilu je minister za rudnike v državi nedavno predstavil uporabo bakra v obraznih maskah, medtem ko ameriški rudar Freeport McMoRan verjame, da bo pandemija osvetlila, kako baker pomaga izboljšati javno zdravje. Predsednik uprave Freeporta Richard Adkerson je izjavil: »Uporaba bakra v zdravstveni opremi in objektih ter na javnih mestih bo nedvomno znatno narasla, ko bodo stroški bakra, ki je bil v preteklosti ovira, merjeni z ogromnimi stroški za družbo, ki jih povzroča ta pandemija«. Nove proizvodne tehnike, kot na primer 3D tisk, lahko omogočajo hitro nanašanje ultratankih premazov in s tem omogočajo učinkovitejše spopadanje z virusom COVID-19.

Ocenite to stran