Recikliranje bakra kot dolgoročna rešitev za zadovoljevanje potreb trga

V Evropski Uniji je po podatkih Evropskega inštituta za baker na letni osnovi porabljeno več kot 4 milijone ton bakra in je ena izmed najbolj uporabljenih kovin na svetu. Po podatkih Mednarodne raziskovalne skupine za baker (ICSG) približno 50 odstotkov bakra, ki je uporabljen v Evropi, prihaja iz recikliranja. Recikliranje kovin je ključno orodje pri ohranjanju trajnostnega razvoja in preprečevanju onesnaževanja okolja. Recikliranje kovin pomaga pri zadovoljevanju vedno večjega povpraševanja po bakru; povpraševanje po bakru se je od 60. let prejšnjega stoletja povečalo za 250 odstotkov.

Baker je mogoče v celoti reciklirati in ponovno uporabiti. Ta postopek lahko ponovimo neštetokrat brez da izgubimo lastnosti bakra. Zato je ključnega pomena, da se baker reciklira, in to pravilno, ko določen izdelek pride k koncu življenjske dobe. Recikliranje bakra in ravnanje z odpadki je postal pomemben del verige pridobivanja bakra, saj so viri bakra lokalni in lahko dobavljivi, reciklaža kovin pa prav tako ustvarja nova delovna mesta in zmanjšuje stroške odvoza odpadkov na smetišče. V spodnji sliki lahko vidimo prednosti recikliranja bakra.

Vir: Evropski Inštitut za Baker

Vsako leto je v Evropi ponovno uporabljenih približno 2,1 milijona ton bakra pridobljenega iz porabljenih izdelkov in neposredno recikliranih tovarniških odpadkov. Povečanje recikliranja bakra je posledica naraščanja porabe kovine po vsem svetu in povpraševanja po inovativnih tehnologijah evropskih podjetij, ki omogočajo večjo učinkovitost pri prečiščevanju nizkokakovostnega ostanka bakra.

Kljub vse večji prisotnosti recikliranja bakra pa ostaja pridobivanje bakra iz primarnih virov, kot so rudniki, ključnega pomena za izpolnjevanje naraščajočega povpraševanja po bakru. Samo recikliranje ni dovolj za zagotavljanje vseh potreb družbe, zato je poleg nadaljnjih investicij v recikliranje potrebno tudi investiranje v rudarsko industrijo.

Ocenite to stran