Svetovna industrija recikliranja raste z izjemno hitrostjo zaradi različnih razlogov: urbanizacija, industrializacija, zakoni in regulacije, ter skrbi glede okolja. Trenutno 40 % jekla, ki se ga uporabi, izvira iz recikliranega jekla.

Stanje v panogi

Industrija recikliranja odpadne kovine je trenutno vredna 250 milijard evrov. Napovedi se razlikujejo, vendar jasno je, da se bo industrija še naprej hitro širila.

Eden izmed razlogov rasti te panoge je hiter razvoj ekonomij različnih velikih držav, kot so Kitajska, Brazilija, Indija in Južna Afrika.

Usmeritev ključnih panog

Ključne panoge, med katerimi sta avtomobilska in gradbena industrija, računajo na recikliranje kovin. Za odločitev, da se usmerijo v recikliranje, obstaja več razlogov. Z ponovnim recikliranjem se ne slabšajo lastnosti materiala, zmanjšujejo se stroški,  ohranja zemljo, ki bi se uporabljala za rudarjenje itd.

Ne gre se samo za krožno ekonomijo, pri kateri se uporablja material, ki bi pristal na odlagališčih, za proizvajanje uporabnih proizvodov, z recikliranjem se ne rabijo zanašati na rudnike, ki hkrati uničujejo naravni habitat.

Različna pravila v državah

Vsaka država ima svojo agendo pri določanju zakonov in regulacij glede odpadnih kovin. Nekatere države izvajajo prepovedi, davke in carino na izvažanje, zato da zadržijo čim več materiala v domovini. Eden izmed glavnih razlogov je, da si omogočijo dostop do cenovno ugodnega materiala.

Na Kitajskem so zelo omejili panogo odpadnih kovin, tako da so uvedli veliko omejitev in celo prepovedi določenih vrst odpadnih kovin. Tuji trgovci, ki želijo poslovati na Kitajskem morajo dosegati zelo visoke standarde.

Izzivi pri inventarju

Obstajajo različni problemi povezani z inventarjem. Veliko podjetij ima odpadni material za katerega niti ne vedo ali je za prodajo. Po drugi strani so pa nekateri materiali, ki so bili kupljeni kot nek material prodani pa kot drugačen material.

Z sledenjem materialom bi digitalizacija lahko na tem področju rešila veliko problemov.

Oskrbovalne zaloge

Vsi v dobavni verigi, tako občinska kot zasebna podjetja, čutijo pritisk pri iskanju načinov za zmanjšanje stroškov v procesu recikliranja.

Tržni dejavniki zmanjšujejo stopnje dobička. Poleg tega je težko reciklirati toliko današnjih izdelkov – mobilni telefon na primer vsebuje približno 40 različnih kovin. Recikliranje mora biti ekonomsko smiselno, da bi bilo rentabilno.

Kaj lahko pomaga pri poenostavitvi usklajevanja posameznih članov dobavne verige in povečanju učinkovitosti?  Ključnega pomena je odpravljanje silosov, tako notranjih kot zunanjih, pa tudi drugi dejavniki.

Digitalizacija kot konkurenčna prednost

Recikliranje kovin je zaradi številnih neučinkovitih postopkov v panogi pripravljeno za spremembe. Občine in podjetja, ki želijo spodbuditi svoja prizadevanja za recikliranje kovin, morajo upoštevati element, ki krepi krožno gospodarstvo: digitalizacijo.

Recikliranje kovin je preveč zapleteno, da bi lahko delovalo drugače kot digitalno, zlasti če je vsako področje odvisno od drugega, na primer skladnost in upravljanje zalog.

Pri digitalnih tehnologijah gre za uporabniško izkušnjo in vrednost, ki jo prinašajo, kar se lahko odraža pri vsem, od nadzora zalog in črtnih kod do izboljšane avtomatizacije, usklajevanja – govorimo o poenostavitvi procesov. Digitalna tehnologija omogoča vpogled v celotno poslovanje podjetja.  Tako lahko podjetja zmanjšajo količino odpadkov v svojih procesih.

Oglejmo si trenutne trende na področju digitalnih rešitev in razloge, zakaj jih podjetja uvajajo:

ERP sistemi

Dober ERP (Enterprise Resource Planning) sistem bo poenostavil vse vidike podjetja, od nabave in dobavne verige pa vse do financ. Sistem nato raste skupaj s podjetjem.

Gre se za to, da so informacije točne in lahko dostopne. Najboljše rešitev ERP so zelo kompleksne, saj v je v paketu veliko orodij, od komercialnih in operativnih do logističnih in finančnih.

Poročanje o skladnosti

Z dobrim ERP sistemom lahko lažje in hitreje poročate o skladnosti poslovanja in predpisih. Z avtomatizacijo in standardizacijo procesov odpravlja zapletenost. Za uporabnika razlikuje med lokalnimi, nacionalnimi in globalnimi zakoni. Poudarjene so na primer posebne zahteve za skladnost katerega koli materiala.

Transparentnost

Dober ERP sistem zagotavlja popolno preglednost vseh vidikov podjetja: nakupov, prodaje, pogodb, cen, zalog, poslovanja na dvorišču, prevoza, poravnav, transakcij na lestvici – vse, kar potrebujete.  Ker ima uporabnik vse pred očmi, lahko opazi tudi notranje goljufije. Če je bil tovor precenjen ali je bila na vozovnici povečana zaloga, bo uporabnik to videl.

Natančen popis

Preglednost vam omogoča tudi natančno predstavo o zalogi. Podjetje ne ve vedno, kaj plačuje med prenosom surovin v končne izdelke. Sistem ERP lahko zagotovi učinkovit sistem za obdelavo in distribucijo odpadkov.

Z uporabo črtnih kod se ob vsaki transakciji spremenijo zaloge v ERP sistemu v realnem času. Tako lahko uporabnik natančno ve, kaj se dogaja z materiali in kakšni so stroški te vrste materiala. To poročanje popolnoma odpravlja ugibanja. Podjetje ima zdaj pravo in natančno sliko o svojih zalogah in lahko spremlja njihov življenjski cikel.

Pametna optimizacija

Prevoz odpadkov je še eno področje, kjer je mogoče stroške zmanjšati z izboljšanjem učinkovitosti.  Z zmogljivostmi, ki segajo od optimizacije poti do podpore operativnim in pooperativnim poslovnim procesom, drastično zmanjšuje logistične stroške. To med drugim vključuje avtomatizirano določanje poti in časa za optimizacijo cen, upravljanje virov, načrtovanje s podizvajalci in samoobračunavanje.

Enostavnost uporabe izhaja iz vizualne predstavitve nenačrtovanih in načrtovanih naročil. Inteligentna optimizacija lahko deluje z oznakami RFID, transponderji in sistemom GPS, s katerimi lahko v vsakem trenutku spremljate lokacijo svojih zabojnikov in tovornjakov.

 

Ocenite to stran