Baker so uporabljale že najstarejše znane civilizacije, začetke uporabe pa lahko zasledimo že pred 10.000 leti. Najstarejše najdbe so bile odkrite v Mali Aziji. Iz te kovine so izdelovali kroglice, igle, prstane in majhne verižice. Nekaj časa pozneje so izdelovali tudi preprosto bakreno posodo. Na omenjenem območju so v naravi nahajališča čistega bakra, ki so bila uporabljena za najstarejše predmete. Verjetno je ta material veljal za mehak kamen, saj ga je bilo mogoče kovati brez segrevanja. Bronasta zlitina bakra in kositra je verjetno rezultat poskusov taljenja bakrove rude.

Značilnosti bakra

Baker je rdečkasto obarvana prehodna kovina. Značilna barva je posledica dejstva, da baker zaradi svoje površinske strukture odbija rdečo in oranžno svetlobo ter absorbira druge frekvence vidnega spektra.

Baker je v periodnem sistemu v isti družini kot srebro in zlato ter ima veliko skupnih lastnosti s tema kovinama. Vsi imajo visoko prevodnost toplote in električnega toka. Od vseh elementov ima le srebro boljšo toplotno in električno prevodnost. Srebro, zlato in baker so kovine, ki jih je mogoče kovati.

Baker je netopen v vodi in izopropanolu, v stiku z zrakom pa oksidira. V suhem podnebju (majhna vlažnost) dobi baker skoraj nevidno membrano, ki preprečuje nadaljnjo oksidacijo. V vlažnem podnebju nastajajo bazične bakrove soli z modrozeleno barvo.

Odkup bakra

Če bi želeli prodati odpadni baker, nas lahko kontaktirate po telefonu na 040/684-500 ali e-pošti: info@odkup-bakra.si.

Odkup-Bakra.si

Ocenite to stran