Katere kovine je možno reciklirati?

Čeprav je večino kovin mogoče reciklirati, imajo le nekatere dovolj veliko vrednost, da je upravičeno obsežno recikliranje. Glavne kovine, ki se vrednotijo, so aluminij, baker, jeklo, nerjaveče jeklo, medenina, železo, bron in svinec. Iz elektronike je mogoče pridobiti tudi druge redke zemeljske kovine, vendar so povprečne zbiralnice v večini primerov bolj osredotočene na omenjene vrste kovin.

Kje se lahko najdejo odpadne kovine?

Odpadne kovine lahko izvirajo iz različnih virov, od komercialnih do bivanjskih. Gradbišča so na primer pogost vir odpadkov, saj so kovine, kot so baker, jeklo, železo in aluminij, pogosto stranski proizvodi gradbeništva. Tudi številna industrijska podjetja, kot so strojne delavnice, varilnice in proizvodni obrati, so pogost vir kakovostnih odpadnih kovin. Obloge, kovinski ostružki in kosi izrezov so za te industrije pogosto neuporabni, vendar jih je mogoče z recikliranjem pretvoriti nazaj v uporabno kovino. K toku odpadnih kovin pogosto prispeva tudi industrija popravil avtomobilov, saj je večina avtomobilskih delov izdelana iz kovine, ki jo je mogoče predelati v uporabne surovine. Odpadki iz stanovanjskih prostorov lahko izvirajo iz različnih virov, kot so pločevinke pijač, nedelujoče naprave, aluminijasta folija, zavrženo pohištvo in poškodovana elektronika.

Kako so odpadne kovine preverjene?

Obstaja več metod, s katerimi lahko določite vrsto kovine, ki je v kosu odpadne kovine. Najprej lahko na kovino pritisnemo magnet, da ugotovimo, ali gre za železno ali neželezno kovino. Če se magnet prilepi, gre za železno kovino, kar pomeni, da gre za jeklo ali železo. Med barvne kovine spadajo aluminij, baker, nerjavno jeklo, medenina, bron in svinec. Na te kovine se magnet ne prilepi. Drugi testi vključujejo Rockwellov test, pri katerem stroj preveri trdoto kovine, ali test LIBS, pri katerem se v kovino usmeri laser, da se določi njena vsebnost. Preskus iskrenja včasih uporabljajo tisti, ki imajo izurjeno oko, saj se kovine dotaknejo z brusilnikom ter ocenijo barvo in dolžino nastale iskre.

Kako so odpadne kovine ocenjene?

Odpadne kovine se vrednotijo glede na vrsto. Med običajnimi kovinami ima največjo vrednost odpadni baker, sledijo medenina, nerjaveče jeklo, jeklo, aluminij in svinec. Vendar se cene stalno spreminjajo, zato je dobro, da preverite cene odpadnih kovin na dan, ko nameravate prodati odpadke.

Če razmišljate o sodelovanju v industriji odpadkov, se morate veliko naučiti, če želite ustvariti čim večji dobiček, hkrati pa pomagati varovati okolje in industriji zagotoviti obnovljiv vir surovin. Če imate odpadne kovine, ki bi jih radi prodali, se obrnite na Odkup-Bakra.si, saj ponujamo visoke odkupne cene, smo zelo odzivni in imamo vsa potrebna dovoljenja. Dobite nas na številki 040 684 500 ali mailu info@odkup-bakra.si.

Odkup-Bakra.si

5/5 - (1 vote)