Kvaliteta zraka
Baker ima dolgo zgodovino uporabe v elementih, ki so kritični za prenos toplote v klimatskih napravah, zaradi svojih edinstvenih lastnosti, kot so:
- visoka toplotna prevodnost
- oblikovalnost
- odpornost proti koroziji
- enostavnost pridruževanja
- možnost neskončnega recikliranja.
V zadnjem času je na tem seznamu tudi njegov protimikrobni učinek. Čisti baker in bakrove zlitine imajo protimikrobne lastnosti, ki ob stiku uničijo mikroorganizme ter preprečujejo rast bakterij in glivic.
Mokro in vlažno okolje v klimatskih napravah je idealno mesto za razvoj plesni. Škodljive spore plesni se lahko prek ventilatorjev razširijo v domove in pogosto povzročijo resne zdravstvene težave.
Enote z bakrenimi tuljavami tudi po večletni uporabi praktično ne vsebujejo plesni, kar izboljšuje kakovost zraka in življenjske pogoje.
Električna varnost
Ocenjuje se, da je 90 odstotkov stanovanj po vsem svetu opremljenih z nevarnimi električnimi inštalacijami, skoraj 70 odstotkov požarov v stavbah pa je posledica pregrevanja električnih vodnikov. Preobremenitve, kratki stiki in okvarjene izolacije vsako leto povzročijo več milijard premoženjske škode ali izgub. Preprosta rešitev za to je namestitev bakrenih električnih vodnikov v dom.
Zaradi bakrene napeljave je dom varnejši. Bakrene napeljave v domu ni le enostavno namestiti, ampak so tudi boljši vodnik in trajajo dlje kot kateri koli drug material. Bakrena napeljava zagotavlja:
- Zanesljivost: Bakreni električni vodniki povečujejo varnost in kakovost sistema, izboljšujejo učinkovitost gradnje in povečujejo vrednost nepremičnine.
- Učinkovitost: Bakreni električni vodniki zmanjšujejo izgube energije, kar vodi do manjših emisij CO2 in nižjih računov za komunalne storitve.
- Kakovost: Baker je enostaven za vgradnjo, ima odlične lastnosti in vrednost, zaradi katere je recikliranje po koncu življenjske dobe ekonomsko privlačno.
Čeprav so na trgu tudi drugi električni vodniki, imajo vsi nižjo prevodnost, kar zmanjšuje varnost in vzdržljivost sistema ter povečuje stroške električne energije za končnega uporabnika.
Energetska učinkovitost
Spodaj so navedeni trije razlogi zakaj je energetska učinkovitost resnično koristna za vse:
- Večja energetska učinkovitost pomaga družbi, da porabi manj sredstev za nove zmogljivosti za proizvodnjo električne energije, in zmanjšuje obremenitev omrežij.
- Večja energetska učinkovitost zmanjšuje račune za komunalne storitve in povečuje kupno moč posameznikov, podjetjem pa zagotavlja večjo konkurenčnost.
- Energetsko učinkoviti izdelki sproščajo manj CO2, kar omogoča hiter in pomemben vpliv na globalne cilje na področju podnebnih sprememb.
Energetska učinkovitost prinaša konkurenčno prednost. Baker je najboljši neprevodnik toplote in električne energije, kar je bistvenega pomena za učinkovito proizvodnjo in dobavo električne energije v domove in podjetja. Poleg tega baker pomaga izdelkom, ki ga vsebujejo, da delujejo z največjo učinkovitostjo. Uporaba slabših vodnikov zmanjšuje učinkovitost, kar vodi v izgubo energije, višje račune za komunalne storitve in večje emisije toplogrednih plinov.
Oskrba s hrano
Svetovno prebivalstvo še naprej hitro narašča, kar povečuje povpraševanje po beljakovinah (zlasti po ribah). Vendar pa je 75 odstotkov svetovnih je ribištvo že v celoti izkoriščeno.
Ribogojske mreže iz bakrove zlitine izboljšujejo sanitarne pogoje, produktivnost in trajnost ribogojcev. Bakrene mreže pomagajo izboljšati lovljenje rib in povečati svetovno preskrbo s hrano. Z bakrenimi mrežami se izboljša ulov, saj se poberejo bolj zdrave ribe v večjih količinah in z nižjimi stroški.
Med prednosti bakrene mreže štejemo:
- Izboljša zdravje in proizvodnjo rib: mrežica iz bakrove zlitine naravno izboljša pretok vode in kroženje, hkrati pa ohranja višjo raven kisika, ki preprečuje parazitom in patogenim organizmom, da bi se razmnožili in okužili ribe. To zmanjšuje potrebo po dodatnih antibiotikih in kemikalijah proti obraščanju. Stroški krmljenja se lahko zmanjšajo za 15 odstotkov.
- Ohranja prostornino kletke: Čista mreža iz bakrove zlitine omogoča, da peresa ohranijo svojo obliko pred močnimi morskimi valovi in tokovi, tudi na morju. Večje in stabilnejše prostornine ograde preprečujejo gnečo rib in pomagajo vzdrževati visoko raven oksigenacije, kar posledično izboljšuje donos. Mreža ima tudi visoko mehansko trdnost in sposobnost oblikovanja, kar je bistvenega pomena pri oblikovanju učinkovitih struktur za zadrževanje morskega ribogojstva.
- Izključuje plenilce in preprečuje pobege: mreža iz bakrove zlitine visoke trdnosti je odporna na napade plenilcev, kar zmanjšuje pobege gojenih rib.
- Zmanjša vzdrževanje: Mrežo iz bakrove zlitine je treba redko čistiti, kar zmanjšuje skupne stroške, povezane z vzdrževanjem, in tveganje potapljačev.
- Lahko se reciklira: Bakrena mreža zdrži šest let ali več, odvisno od pogojev uporabe. Zaradi zaščitne patine (premaza) sčasoma izgubi malo mase in ga je mogoče v celoti reciklirati. Pri začetni proizvodnji mrež iz bakrove zlitine se uporablja recikliran material, kar v primerjavi s tradicionalnimi polimernimi mrežami še dodatno zmanjša emisije CO2. Mreže iz bakrove zlitine z visoko trdnostjo in odpornostjo proti koroziji so združljive s peresi, ki se običajno uporabljajo v morskem ribogojstvu, kar omogoča hitro uporabo v obstoječih centrih za gojenje.
Zelena gradnja
Trajnostna, zelena gradnja je zdaj nujna. Gradnja domov in pisarn z materiali, ki porabijo manj električne energije in vode, postaja bolj zahteva kot možnost.
Baker je eden od najboljših materialov za konstrukcijske ojačitve, obloge, strešne kritine, okenske okvirje, vodovodne napeljave, ogrevalno opremo in številne druge aplikacije. Baker lahko najdemo tako v zgodovinskih stavbah kot tudi v novi, sodobni arhitekturi. Baker prispeva k trajnostni gradnji z arhitekturnimi projekti, sistemi stavbnih žic, pretvorbo obnovljivih virov energije in boljšo uporabo energetsko učinkovitih sistemov.
Baker je eden redkih materialov, ki ga je mogoče reciklirati brez izgube trdnosti, zato je logična izbira v dobi globalne trajnosti.
Zdravje ljudi
Baker je esencialno hranilo, zato je bistvenega pomena za zdravje ljudi, živali in rastlin. Baker je potreben za normalno rast ploda med nosečnostjo, zdravo delovanje možganov ter za obnovo ran in poškodb.
Baker ni rakotvoren, mutagen ali strupen za razmnoževanje. Človeško telo ne proizvaja bakra, zato ga je treba pridobiti s hrano in vodo. Na splošno je koncentracija bakra v hrani do 2 miligrama na kilogram v rdečem mesu in mesu z organi, drobovini, ribah, oreščkih, čokoladi in zeleni zelenjavi. Tukaj je seznam desetih živil, ki so bogata z bakrom.
Zaskrbljujoče je lahko pomanjkanje bakra, kar pomeni, da ga s hrano zaužijete premalo. Pomanjkanje bakra je lahko vzrok za resne bolezni, od nepravilnosti v krvi in krvnih žilah do nenormalnih kostnih tvorb in hipopigmentacije kože. Pomanjkanje bakra je dejavnik tveganja za osteoporozo, revmatoidni artritis in bolezni srca. Že blažje pomanjkanje lahko zmanjša imunski sistem, kar se kaže v pogostih prehladih in gripi, izgubi kožnega tonusa, reproduktivnih težavah in utrujenosti.
Priporočeni dnevni vnos bakra je odvisen od starosti in spola, povprečni vnos s hrano pa znaša od 1 do 1,6 mg/dan.
Pomembno je razumeti pozitivne učinke bakra na človeško telo in kako baker pomaga telesu.
Recikliranje
Današnje svetovno gospodarstvo zahteva učinkovito uporabo surovin ter ohranjanje materialov s ponovno uporabo in recikliranjem. Med temi naravnimi materiali je tudi recikliranje bakra. Bakreni izdelki v povprečju vsebujejo 35 odstotkov reciklirane vsebine, kar znatno zmanjšuje vpliv bakra na trajnostni razvoj.
Ocenjuje se, da sta od leta 1900 dve tretjini od 550 milijonov ton izkopanega bakra še vedno v produktivni uporabi. Za učinkovito recikliranje bakra so potrebne inovacije. Prizadevanja v podporo recikliranju bakra se lahko izvajajo pri oblikovanju novih izdelkov, da se olajša predelava po koncu življenjske dobe, in pri industrijskih postopkih recikliranja bakra, da se poveča skupni donos. ICA v celoti podpira prizadevanja bakrene industrije za recikliranje bakra in ponovno uvedbo te dragocene kovine v gospodarstvo.
Obnovljiva energija
Ker so posledice podnebnih sprememb vse bolj očitne, je potreba po osredotočanju na obnovljive vire energije še pomembnejša. Če ste se vprašali, ali je baker obnovljiv vir, boste z veseljem izvedeli, da je.
Ker je baker zelo učinkovit vodnik, se uporablja v sistemih obnovljivih virov energije za proizvodnjo energije iz sončne, vodne, toplotne in vetrne energije po vsem svetu. Baker pomaga zmanjšati emisije CO2 in zmanjšuje količino energije, potrebne za proizvodnjo električne energije. V številnih sistemih za obnovljive vire energije se zaradi zagotavljanja učinkovitosti uporablja 12-krat več bakra kot v tradicionalnih sistemih. Baker je eden najboljših obnovljivih virov. To je eden redkih materialov, ki ga je mogoče vedno znova 100-odstotno reciklirati, ne da bi se pri tem zmanjšala njegova učinkovitost.
Obnovljivi viri energije zagotavljajo skoraj četrtino svetovne energije, baker pa ima pomembno vlogo pri zagotavljanju čim večje učinkovitosti in čim manjšega vpliva na okolje.
Trajnostni razvoj
Industrija bakra si enotno prizadeva za bolj trajnostni razvoj in delovanje. Številni svetovni trendi, ki spodbujajo agendo trajnostnega razvoja, temeljijo na bakru in njegovih edinstvenih lastnostih, kot so:
- Blažitev podnebnih sprememb in prilagajanje nanje
- Energetska učinkovitost in energetska varnost
- Kakovost vode
- Obnovljiva energija
- Dostop do energije
- Javno zdravje
- In druge
Baker je močno povezan z globalno agendo trajnostnega razvoja.