Zakaj se električni kabli reciklirajo?

Električni kabli so nepogrešljivi del električne in elektronske industrije. Sestavljeni so iz plastike, aluminija in bakra. Kabli se navadno reciklirajo, ko elektronska naprava dočaka svojo koristno življenjsko dobo.

Staromoden način predelave je temeljil na izgorevanju plastike, ki pokriva žico, po izgorevanju pa pridobimo baker in aluminij, ki se skriva znotraj plastičnega ovoja. Toda ta metoda je zelo škodljiva za okolje, saj se pri zgorevanju plastike sproščajo strupeni plini. Odpadni kabli so zelo pomemben vir surovin iz vidika neželeznih kovin, zato je pravilno ravnanje z odpadnimi kabli ključnega pomena pri predelavi teh kovin, tako z ekonomskega kot tudi z ekološkega vidika.

Predelava teh kovin zmanjšuje nevarnost globalnega segrevanja. Kovine so lahko reciklirane neštetokrat, ne da bi s tem izgubili prvotno kakovost. Poleg tega postopki recikliranja običajno porabijo veliko manj energije kot metode primarne proizvodnje, ob veliko nižjih emisijah strupenih plinov.

V novi metodi recikliranja odpadnih kablov se le-te najprej razreže, da se zmanjša njihova velikost, kovinski deli pa se ločijo od plastike fizično z uporabo gravitacijskih tehnik in tehnik elektrostatičnega ločevanja. Baker nato pridobimo z uporabo taljenja in rafiniranja. Raziskave so pokazale, da z recikliranjem pridobimo 97,2 odstotka vsega bakra, ki ga najdemo v električnih kablih, le-ta baker pa ohrani 99,6 odstotka vseh lastnosti, ki jih je imel pred recikliranjem.

Ocenite to stran