Koristi življenjskega cikla z uporabo bakra

Baker in njegove značilnosti so trajne. Je zelo trpežen material, ki bo deloval skozi svojo življenjsko dobo brez večje izgube zmogljivosti. Malo verjetno je, da je bakrena komponenta razlog, da naprava doseže konec življenjske dobe. Prav tako večja vsebnost bakra pri elementu pomeni večjo varnost in zanesljivost pri uporabi. Razgradnja, kot na primer pri izolaciji kablov ali navitij motorja, je pogosto posledica prekomernega segrevanja, ki ga povzroči prevodnik, ki mora prenašati večji tok, kot je predviden. Optimizacija premera vodnika posledično zmanjša tveganje električno povzročenih požarov, poveča zanesljivost, podaljša življenjsko dobo, zniža stroške vzdrževanja in zmanjša potrebo po rezervni namestitvi. Bakreni vodniki olajšajo tudi kakovostne spoje. Ker so to pogosto šibke točke, trpežni spoji bistveno izboljšajo zanesljivost energetskega sistema.

Slika življenjskega cikla bakra


Vir: sustainablecopper.org

Baker se prav tako ponaša z visoko mehansko trdnostjo. Mehanska trdnost bakra je zelo pomembna za električne naprave, ki morajo prenesti sile tokov kratkega stika, in za termične aplikacije, ki prenesejo visoke tlake. V kombinaciji z odlično električno in toplotno prevodnostjo visoka mehanska trdnost bakra in njegovih zlitin zagotavlja učinkovito uporabo virov z miniaturizacijo.

Baker je prav tako zelo odporen proti koroziji. Baker razvije lastno oprijemljivo zaščitno prevleko in ima zato odlično odpornost proti koroziji v vseh pogostih okoljih, vključno z atmosferskim zrakom, pitno vodo, tlemi in celo morsko vodo ter najrazličnejšimi kemikalijami. Ker je baker na katodni skrajnosti kovinske serije, je zelo neobčutljiv na galvansko korozijo. Kot rezultat, baker skozi leta ohranja odlično električno in toplotno prevodnost. Niti korozija ne vpliva na mehansko trdnost bakra, kar je eden od razlogov, zakaj je material zelo trpežen.

 

3/5 - (1 vote)